Vluchtelingen in de regio: de cijfers, feiten en statistiekenDSC00139

Denk even aan alles wat je hebt.

Huis en haard, vrienden en familie, werk en geld, hoop en toekomst. Laat jij dat zomaar achter je?

In 2011 kozen er dagelijks (!) wereldwijd 14.000 mensen ervoor om dat wel te doen, uit angst en vrees voor een burgeroorlog, de opkomst van ISIS, een religieus conflict, of een andere levensbedreigende situatie.

In 2012 waren dat er dagelijks zelfs 23.000, een jaar later 32.000, in 2014 maar liefst 42.500 en dit jaar is dit aantal wederom fors gestegen. We zetten de statistieken op een rijtje, maar bedenk wel: vluchtelingen zijn nimmer een cijfer of een nummer.

Wereldwijd zijn er momenteel 59,5 miljoen gedwongen migranten. Ter vergelijking: als al deze mensen een land waren, zou dat land qua inwonersaantal het 24e land ter wereld zijn.

Midden-Oosten

In Afghanistan, Somalië, (Zuid-)Soedan, Eritrea en vele andere landen zoeken mannen, vrouwen en kinderen hun heil ergens anders. Onze focus ligt echter volledig op het Midden-Oosten. Specifieker: de ongelooflijke hoeveelheid vluchtelingen uit Syrië en Irak.

Naast de twaalf miljoen vluchtelingen uit Syrië, zijn er ook zo’n twee miljoen Irakezen die door de opmars van ISIS hun heil hebben achtergelaten en voornamelijk in de regio wachten op een eventuele terugkeer.

Wacht even. Veertien miljoen mensen. Dat is bijna de gehele bevolking van Nederland. Veertien miljoen mensen. Bizar.

Terug naar de cijfers. Acht van de twaalf miljoen Syriërs zitten nog steeds in hun eigen land, hopend op een snelle terugkeer naar huis. De andere vier miljoen mensen koesteren dezelfde hoop, al is dat voornamelijk vanuit drie omringende landen.

  • In Turkije verblijven momenteel 1.938.999 Syrische vluchtelingen.
  • In Jordanië verblijven momenteel 629.245 Syrische vluchtelingen.
  • In Libanon verblijven momenteel 1.172.753 Syrische vluchtelingen.
  • In Turkije woonden in 2014 precies 81.619.392 mensen. Dat betekent dat 2,3% van alle mensen in Turkije een Syrische vluchteling is.
  • In Jordanië woonden in 2014 precies 7.930.491 mensen. Dat betekent dat 7,3% van alle mensen in Jordanië een Syrische vluchteling is.
  • In Libanon woonden in 2014 precies 5.882.562 mensen. Dat betekent dat 16,6% van alle mensen in Libanon een Syrische vluchteling is.

Verschrikkelijke statistieken

En de Golflanden dan?

Tja. De zes Golflanden (Saoedi-Arabië, Koeweit, Bahrein, Oman, Verenigde Arabische Emiraten en Qatar) hebben vrijwel geen migranten opgenomen. En dat is raar, aangezien bijvoorbeeld Saoedi-Arabië op een zeer geringe afstand ligt van zowel Syrië als Irak – zeker als je het vergelijkt met landen in Europa.

En als er toch een paar landen zijn die de vluchtelingenopvang zouden kunnen betalen, dan zijn het deze zes Golfstaten wel. Opinieblad Elsevier zette in onderstaand kaartje het Midden-Oosten het aantal opgevangen vluchtelingen tegenover het inkomen per hoofd van de bevolking in euro’s.

Opvallend: juist de zes Golfstaten beschikken over een hoger inkomen per hoofd van de bevolking dan Turkije, Jordanië en Libanon, de drie landen waar een overschot aan Syrische vluchtelingen is.

Kleine nuance: de sjeiks en oliemagnaten in deze landen halen dit gemiddelde natuurlijk fors omhoog. De onderlinge ongelijkheid is daar sterk.

Overzicht

In de video hieronder is de gigantische hoeveelheid (Syrische) vluchtelingen in de regio treffend en overzichtelijk in beeld gebracht.